Bubblan som sprack

När världen och Sverige blev uppkopplade kom nästa stora steg i utvecklingen. IT-branschen var plötsligt ”on fire”! Det uppstod en helt ny ekonomi med nya ekonomiska modeller. Mindre internetbolag växte snabbt och blev stora på väldigt kort tid.

IT-bubblan

Det regnade IT-entreprenörer som regndroppar en grå söndag och dessa människor blev rockstjärnor över natten, som exempelvis Johan Stael von Holstein, Kajsa Leander och Ernst Malmsten. De representerade ”the crazy years”. Leander och Malmsten tjänade 125 miljoner på 7 månader i sitt onlinebolag som sedan gick i konkurs, men de startade också Bokus som är framgångsrikt än idag.

Många IT-entreprenörer var med och eskalerade utvecklingen – bolag efter bolag startades och växte. Allt slutade med att bubblan sprack år 2000 och flera försvann från kartan helt och hållet, raset var stort. Idag fungerar inte det som fungerade på 90-talet. Tekniken har utvecklats, stabiliserats och nya innovationer tas i bruk en efter en. De svenska internetföretagen växer på internationella marknader och Sverige är ett av de ledande företagen inom teknikinnovation i Europa. Stockholm har producerat flest ”unicorns” (enhörningar) av alla storstäder i EU, bland annat Spotify, Klarna, King och nu i år nätläkarföretaget Kry som dubblat sin omsättning på ett år och blivit unicorn. En startup blir unicorn när företaget värderats till över en miljard dollar.

Stockholm tvåa i världen i ”unicorn-racet”

IT-branschen har genomgått en makalös utveckling sedan 50-talet, och nu rankas Stockholm som näst bäst i världen i att producera unicorns. Det finns ett utmärkt system för startups att ansöka om statliga tillväxtmedel och det har också funnits riskvilligt privatkapital.

Svenska staten har, som fjärde land globalt, gått in och satsat på en inhemsk utveckling av datorer. Detsamma har USA, Frankrike och England gjort. Eftersom det blev kostsamt för de svenska datorbyggarna med vidareutveckling av systemen gick staten in. Kapital behövs trots skickliga tekniker och programmerare.

Svenska småbolag med vassa ingenjörer har visat att vi är skickliga på att bygga vidare på system och tjänster som skapats. Vi gör dem ofta enklare, vassare och mer lönsamma. IT-entreprenörer årgång 2022 har oändligt med möjligheter att välja väg. Antingen startar man eget företag runt sina tjänster och blir en ny unicorn, men det händer också att man blir uppköpta av Google för enorma summor. Vilket det blir kan bara framtiden utvisa. Men visst är det roligt, och visst kan man vara stolt över de svenska IT-företagen som kommer ut globalt och slår igenom. Revanschen sedan IT-bubblan sprack är öronbedövande – massiv!