Äppelsorten Macintosh

Mac-datorn, Macintosh, har alltid varit ansedd som PC:s konstnärliga kompis. På universitetet satt Mac-anhängare vid ett bord och PC-anhängare vid ett annat och jobbade. De som höll på med design och publishing skulle till varje pris ha en Mac och PC-anhängarna var oftast inte konstnärliga i sitt arbete – kanske en fördom.

Macintosh gör entré

Namnet Macintosh kom från en äppelsort med samma namn, och den första Macintosh-datorn kom 1984. Den blev snabbt standarden inom desktop publishing, och alla som arbetade inom området skulle ha en Mac. Anledningen till detta var att datorns inriktning redan innan pekade mot detta område då den kom med programvara som Adobe Pagemaker och koppling till Apples nya laserskrivare. Den hade också den snabbaste processorn på den tiden, vilket var en Motorola 68000.

Macens spektakulära reklamfilm hade en idrottande kvinna som sprang i full fart och kastade en slägga för att krossa en diktator som talade. Det har spekulerats i om diktatorn skulle symbolisera IBM som dominerade marknaden, eller Commodore som också var en etablerad konkurrent framförallt på marknaden för hemdatorer. Steve Wozniak, Steve Jobs och Ronald Wayne startade Apple. Efter tolv dagar lämnade Wayne Apple och sålde sina tio procent för 800 USD och extra 1 500 USD. Idag skulle Ronalds andel ha varit värd 70 miljarder USD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *