Hemdatorn i Sverige

En intressant fas inom Sveriges IT-bransch startade mot 70-talets slut då datorn minskade i storlek och bostäder och småföretag började använda den.

Mytiskt möte och ABC 80

Esso Motor Hotell i Linköpings utkant var skådeplats för ett mytomsusat möte år 1978. Det var Luxor, i krisdrabbat tillstånd, som tagit ledningen i ett spektakulärt försök att utveckla en hemdator. Medspelare var Lars Karlsson, Diabs grundare och Karl-Johan Börjesson från Scandia Metric. Arbetsuppgifter fördelades och när året gick mot sitt slut var det premiär för ABC 80. I början fanns det inte några program att använda men ABC 80 blev ändå en stor succé. I början på 80-talet var datorn och dess uppdaterade modeller ledande på den svenska marknaden. Men IBM konkurrerade ut allt och alla vid denna tid, och så småningom gick ABC-datorerna samma väg som Datasaab och alla andra. Ingen överlevde IBM:s kraftfulla marknadskonkurrens.

Victor-datorerna

Det var flera som tog upp kampen mot IBM. Ericsson skapade en egen PC-modell och Mats Gabrielson, superentreprenör, skapade en blågul 80-talsdator. Gabrielson köpte det amerikanska företaget Victor och släppte en dator som höll IBM-standard på den svenska marknaden. När Viktor gick upp i topp tre bland PC-leverantörer i världen började planer på Gabrielsons nordiska datorindustri ta form. När planerna gick förlorade sålde Gabrielson Victor, vilket var svårt för honom.

När 90-talet kom var eran för hemdatorer passerad, men däremot fanns det långsiktiga projekt på banan. Både hårdvaru- och mjukvaruföretag växte så det knakade och utvecklingen av programvara på alla områden accelererade. Det var nu mängder av företag med mjukvara för affärssystem startade, flera av dem som idag blivit mycket stora bolag. Exempel på dessa är Intentia, IBS, SPCS och Hogia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *