Gör ditt hem smartare med IT

Med ett smart hem kan du använda IT för att styra hemmet via mobilen. Dammsugaren gör rent hemmet, kaffet är klart när du kommer hem och du kan se vem som ringer på dörren utan att behöva gå upp från soffan. Smarta hem ger dig också högre energieffektivitet och bättre säkerhet.

Genom att besöka https://tibber.com/se/ kan du göra ditt hem smartare, med många tillbehör som du enkelt lägger till i Tibber-appen. Här kan du övervaka allt från ett ställe, med hjälp av power-ups som håller koll på utomhusfuktighet, temperatur, koldioxidnivåer och mycket mer. Du kan också sänka din värmekostnad och smartladda din elbil hos https://tibber.com/se/.

Byggde smart hem

Lezgin Bakircioglu byggde sitt eget smarta hem under coronapandemin då han tillbringade mycket tid med att arbeta hemifrån. Nu kan han styra allt från sin mobil, från vattning av växterna till att brygga kaffe. För att kunna bygga ett smart hem behövs IT, det vill säga teknik uppkopplad till internet. Han ville skapa ett koncept där endast han hade tillgång till informationen.

För att underlätta vardagen valde Erik Freiholtz Jern att göra om sitt hus så att det blev ett smart hem. Nu kan familjen styra TV och lampor med rösten, och rullgardinerna går ner automatiskt när lamporna släcks. Om de har glömt att dra ner garageporten får de en varning via det smarta systemet, och deras elbil kan laddas när det är som billigast. På natten sänks värmen i huset automatiskt. Det smarta hemmet känner också av när ingen är hemma på tolv timmar och sänker då temperaturen tills familjen återvänder.

Smarta byggnader

Smarta hem kallas också för ”intelligenta hus” och innebär att byggnaden är utrustad med teknik som gör det möjligt för det att fatta sina egna beslut baserat på olika villkor. Ett skymningsrelä kan tända belysningen när det mörknar, medan rörelsedetektorn tänder ljuset när någon rör sig i närheten av det.

Trots att det, som man kan se på https://tibber.com/se/, redan finns en mängd olika finesser som går att använda i dagens teknik för smarta hem, har utvecklingen bara börjat. I framtiden kan det komma att bli möjligt att använda robotiserade möbler, där Ikea nu har utvecklat en säng som kan möblera om ditt hem automatiskt. Du kan sova i sängen under natten, men på dagtid kan du ändra den till att ha garderobsfunktion, arbetsplats eller soffa. Den globala trenden har visat att 1,5 miljoner människor flyttar till städer varje vecka. Allt fler stadsbor blir trångbodda, därför kan smarta robotiserade möbler lösa kommande behov. Bostadshusen kan också bli mer intelligenta utanför lägenheterna, där huset i sig kan läsa av omgivningen och ge svar på kommandon. Hissen kan till exempel anropas direkt så fort du lämnar lägenheten, och förstå om du riskerar att komma för sent till jobbet.

Posted in Okategoriserade